неделя, 5 май 2024 г.

Групата на БСП в НС иска президентско вето за военната помощ за Украйна

Корнелия Нинова
СНИМКА: БГНЕС

Парламентарната група на „БСП за България“ изпрати писмо до президента Румен Радев, в което настоява държавният глава да наложи вето на закона за ратификация на споразумението за предоставяне на оръжия на Украйна, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Вчера парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. След ратификацията председателят на БСП Корнелия Нинова призова президентът да наложи вето на закона. Тя отбеляза, че това, което е гласувано от парламента, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът на отбраната е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

В писмото до президента от БСП посочват, че според тях той има две групи основания да наложи вето – конституционни и юридически, и морално-политически. От БСП се позовават и на публични изказвания на президента срещу въвличане на България във войната в Украйна. В написаното се повтарят отново и различни проруски тези, че даването на военна помощ за станалата жертва на агресия страна ще ни въвлече във войната. Забравя се обаче, че много други страни от НАТО и ЕС отдавна правят доставки на оръжие, но не са участници във военните действия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html