неделя, 5 май 2024 г.

Сърбия поиска разрешение от НАТО да изпрати полиция в Косово

Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че правителството е решило  да изпрати искане до силите на НАТО в Косово КейФОР за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово, съобщи телевизия РТС.

Искането е било изпратено по електронен път, а днес то ще бъде връчено на командващия на КейФОР. В него се настоява за връщане на стотина до хиляда сръбски войници на територията на Косово  по силата на Резолюция 1244  на Съвета за сигурност на ООН.

Решението е било прието единодушно, заяви Вучич и добави, че че това би било добро решение, което ще намали напрежението.

Съгласно с анекс 2 на Резолюция 1244 Сърбия има право да върне до 1000 членове на своите сили за сигурност с разрешение на КейФОР само в три случая: за маркиране или разчистване на минни полета, поддържане на присъствие в обекти на сръбското културно наследство и поддържане на присъствие на основните гранични пунктове. Смята се, че е практически сигурно, че подобно разрешение няма да бъде дадено, а вчера специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ са против такава възможност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html