неделя, 5 май 2024 г.

На второ четене НС ще обсъжда военната помощ за Украйна

СНИМКА: БГНЕС

Народното събрание ще обсъди на второ гласуване споразумението между министерствата на България и Украйна за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа. Оръжието, което България ще изпрати на Украйна, е за тренировки на военни в страни членки на НАТО и ЕС.

След заседанието на парламентарна комисия по отбрана от думите на военния министър Димитър Стоянов стана ясно, че страната ни ще изпрати въоръжение по два секретни списъка. ‘Първият списък, който е големият по обем, е за директно предоставяне на Украйна. Вторият е за тренировъчната мисия EUMAM, в Полша или Германия съответно според потребностите на украинската страна“.

Логистичната операция е планирана и страната ни има готовност да предприеме действия веднага след като ратификацията бъде приета окончателно от Народното събрание и президентът да издаде указ, с който потвърждава закона.

На първо четене в пленарната зала „против“ ратификацията гласуваха БСП и „Възраждане“.

Оказва се, че закъснялата ни военна помощ за станалата жертва на руската агресия страна е и символична, както се казва, колкото да се отбие номера. В медиите изтече информация, че на Украйна сме предложили вече ненужни за нейната отбрана неща.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html