събота, 27 април 2024 г.

Настаняването на командированите полицаи в Банско е под въпрос

Снимка: БГНЕС

Настаняването на командированите полицаи в Банско е под въпрос, съобщи БНР. Все още няма договореност къде ще намерят послон служителите на МВР, които ще бъдат командировани за обезпечаването на реда по време на зимния сезон в Банско и Разлог. Община Банско няма средства да заплати нощувките, а бизнесът отказва. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по туризъм в парламента.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че МВР има готовност да предостави колкото са необходими полицейски сили. Предвидено е изпращането в Банско на три смени по 30 служители с по двама румънски и по двама гръцки полицейски служители по линия на международния обмен, уточни Петър Тодоров – главен секретар на МВР. Община Банско няма средства през тази година да финансира настаняването и то ще бъда платено от бюджета на МВР.

Командировъчното е на стойност 60 лева, но още няма определени бази, в които да бъдат настанени полицаите. До момента са проведени 5 срещи по темата. Кметът на Банско Иван Кадев заяви: „С разговорите, които сме провели – с ръководството на съюза на туристическия бизнес, които имат възможност да коментират въпроса с останалите членове, ние не сме се отказали от тази задача.

На този етап полицаите трябва да нощуват в районното управление в Банско, което няма условия за целта. Министър Иван Демерджиев подчерта: „Въпросът е да се намери начин те да бъдат настанени при човешки условия. Понеже достатъчно служители държим при нечовешки условия на границата – там е разбираемо защо, но мисля, че не е нормално да държим служители при нечовешки условия в зимните курорти, за до подсигурим една по-добра туристическа услуга“.

В курортния комплекс Боровец ще бъдат командировани 60 служители на МВР. Там също ще има двама румънски полицаи. Настаняването също ще бъде заплатено от бюджета на МВР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html