неделя, 5 май 2024 г.

Надежда Йорданова: Очаквам всички партии да дойдат на срещата с акад. Денков

Снимка: БГНЕС

По думите на Надежда Йорданова от „Демократична България“ всички политически сили в 48-ото Народно събрание трябва да положат усилия за формирането на редовно правителство. Тя допълни, че очаква представители на всички парламентарни групи да се явят на днешната среща с акад. Николай Денков, който ще бъде номинацията за премиер на „Продължаваме Промяната“ при получаването на втория мандат за съставяне на правителство

„Промяната водят разговори с всички парламентарни групи и ние участваме в тези разговори с цялото съзнание колко трудна е ситуацията и че всички носим отговорност за това да я решим. В тази сложна ситуация нека да оставим сръдните и поведението на обидени деца и в навечерието на Коледа, с цялото смирение и отговорност, да започнем да говорим. Дори да не сме съгласни, със спокоен тон да обясним къде не сме съгласни и да търсим точките на пресичане. Номинацията на Денков е ход в правилната посока, отговорно и правилно решение. Фигурата на премиера трябва да е на човек с безупречна репутация, политически опит и кауза, без да е влизал в остри политически конфронтации“, каза тя.

„Демократична България“ последователно последните месеци е отстоявала позицията, че не може да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС, защото от ГЕРБ не дават знак, че подкрепят върховенството на правото, което е сред основните евроатлантически ценности, изтъкна Йорданова.

„Върховенство на правото в България, без промяна в правосъдната система, в начина, по който се формира и функционира ВСС, института на главния прокурор, личността на Гешев, не може да върви напред. Това, което очакваме от ГЕРБ, е ясно да изразят готовност и да предоставят гаранции, че ще подкрепят конституционна реформа, която ще обхване и ролята на главния прокурор и състава на ВСС. Няколко пъти поставяхме този въпрос пред тях и не получавахме отговор. Антикорупционното законодателство не е достатъчна мярка в тази посока, защото дори по време на дебата ГЕРБ заявиха от трибуната, че за да има борба с корупцията, трябва добре работеща прокуратура“, посочи тя.

Според Надежда Йорданова новото редовно правителство трябва да е съставено от хора с политически опит, професионалисти, които не са политически лидери, за да се избегне максимално конфронтационния тон. Управленската му програма трябва да стъпва на конкретни приоритети.

Разговори по структурата и състава на проектокабинет „Денков“ все още няма, допълни тя.

От „Демократична България“ ще настояват в задачите на следващия кабинет да бъдат включени съдебната реформа, модернизацията на страната, свързана с намаляване на административната тежест и осигуряване на по-добра бизнес среда, присъединяването ни към Шенген и еврозоната и независимост за България от гледна точка на енергетика и отбраната, което включва и спешна модернизация на Българската армия.

Йорданова уточни, че не може да гадае дали „Продължаваме Промяната“ ще предложи кабинет на малцинството, ако президентското вето върху промените в Изборния кодекс бъде преодоляно от Народното събрание. По време на дебата за изборните правила от „Продължаваме Промяната“ се заканиха, че няма да предлагат кабинет, ако промените в кодекса бъдат приети.

„Нека да помислим може ли да поставяме като непреодолима пречка приемането на едни лоши правила и поради това да се явим на избори именно по тези лоши правила и добре ли е за обществото? Надявам се, че ще се помисли с малко повече разум, хладнокръвие и прагматизъм“, заяви тя.

Надежда Йорданова коментира и вчерашното решение на правната комисия, с което депутатите отхвърлиха президентското вето, като изтъкна, че е не е чула никакви правни аргументи за това.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html