неделя, 28 април 2024 г.

Клубният мондиал ще се проведе през 2025 г. с 32 отбора

Джани Инфантино
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клубният мондиал ще се проведе през 2025 г. с 32 отбора, обяви президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино в Катар днес. Първенството щ ебъде с участието на 32 тима. Кои точно ще бъдат поканени тепърва ще се уточнява, но формулата ще наподобява тази на актуалния Мондиал със същия брой участници, съобщи БТА.

От Световната федерация са решили почти да уеднаквят формата на клубното първенство с този на завършващото в неделя Световно първенство, уточни още швейцарецът. И допълни, че провеждащият се в момента със седем отбора турнир, също ще има издания на всеки четири години и със сигурност ще увеличи приходите на ФИФА.

В момента Световното клубно първенство включва шестте континентални клубни шампиона, както и представител на страната-домакин. По системата на елиминациите тези седем отбора се борят за титлата световен клубен шампион.

Относно бюджета на ФИФА, Инфантино каза, че очакват около 11 милиарда долара приходи за четиригодишния период от 2022-а до 2026-а година, но в тази сума не влизат бъдещите приходи от Световното клубно първенство, чието първо издание е планирано за 2025-а година.

„Тази цифра от 11 милиарда долара е без парите от бъдещото Световно клубно първенство през 2025-а година. Сигурен съм, че в края на новия четиригодишен период ще генерираме повече приходи за касата на световния футбол“, уточни Инфантино пред журналистите. „Едва ли ще има недоволни, защото дори и бедните национални федерации, които нямат големи и мощни спонсори, също ще получат пари, за да се развиват и да мечтаят по-смело“.

Световното клубно първенство, което трябваше да се проведе в края на тази календарна година, е изместено заради Мондиал 2022, ще се състои в Мароко от 1-и до 11-и февруари 2023-а година. Решението е взето днес на съвещание на Съвета на ФИФА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html