четвъртък, 2 май 2024 г.

В Косово хванаха сърбин, заподозрян във военно престъпление през 1999 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косовската полиция потвърди залавянето на косовския сърбин, заподозрян във военно престъпление срещу населението в град Вучитрън през 1999 г., съобщи БТА. Заловеният е в ареста, а залавянето му е основано на показанията на свидетели, които твърдят, че е замесен в случая.

Сладжан Трайкович, който заедно с други свои колеги напусна косовската полиция, е бил арестуван снощи в Бошнячка махала в Северна Митровица. Директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович коментира, че новият арест показва, че косовският премиер Албин Курти „продължава да преследва сърби и не иска да успокои напрежението“. Задържаният е заподозрян в участие в масово убийство на косовски граждани от сръбски полицаи край град Вучитрън в нощта срещу 3 май 1999 г. Според очевидци сръбски части отделили мъжете от една бежанска колона и разстреляли общо около 30 души.

Ситуацията в Северно Косово се изостри тези дни след атаки срещу офиси на избирателни комисии и местната полиция, блокади на пътища, стрелба и експлозии, което доведе до отлагане на насрочените избори за местни власти в Северно Косово от декември за април. Сръбското правителство и президентът Александър Вучич поискаха от силите на НАТО КейФОР Сърбия  да изпрати сръбски военни в Косово. Избори трябва да бъдат произведени, тъй като през ноември представителите на етническите сърби напуснаха постовете си в косовските институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски и срещу арестуването на друг косовски сръбски полицай.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. Европейският съюз и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html