неделя, 5 май 2024 г.

Гърция може да изпрати в Украйна ракети С-300

България засега не иска да се разделя с многолетните си ЗРК от този тип.
Снимка: WIKIMEIA.ORG

Гърция може да изпрати в Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300, ако САЩ разположат на остров Крит ракети „Пейтриът“ и след като те бъдат свързани с националната система за противовъздушна отбрана. Това заяви гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос на среща на военното и политическото ръководство на министерството, съобщи специализираният сайт www.defence-point.gr, цитиран от БТА.

Панайотопулос уточни, че същото се отнася и до всякаква друга система за противовъздушна отбрана руско производство, която САЩ биха искали да изпратят в Украйна. Освен С-300, Гърция разполага още със съветски зенитно-ракетни комплекси „Тор“ и „Оса“.

Настойчиви слухове, че САЩ се опитват да убедят Гърция да изпрати ракети С-300 в Украйна, се появиха през последните седмици в гръцките медии. Гърция придоби 8 батареи (32 пускови установки) С-300 в края на 90-те години на миналия век. Първоначално руските ракети бяха купени от Кипър, но след остра реакция от страна на Турция бяха предадени на Гърция и разположени на остров Крит.

Нуждата от укрепване на противовъздушната отбрана на Киев стана особено остра след началото на руските удари по критична енергийна инфраструктура в Украйна. Особено търсени са зенитните системи съветско и руско производство, които са познати на украинските въоръжени сили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html