неделя, 5 май 2024 г.

СЕМ прие отчета на БНР, докато заради компютърен вирус в радиото журналисти пишат на ръка

С пет гласа „за“ членовете на Съвета за електронни медии единодушно приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за периода май-октомври 2022 година. В него се подчертава, че БНР е медията с най-голямо доверие сред аудиторията в България, а сайтът на БНР е най-цитираната онлайн медия в страната.

До няколко седмици ще бъдат възстановени всички нормални процеси в радиото, то продължава да изпълнява обществената си мисия, всички програми излъчват – това заяви Милен Митев пред медийния регулатор във връзка с техническия проблем от вторник сутринта, който засегна БНР.

Припомняме, че вирус порази компютри в БНР и изтри информацията в тях. Заради информационната сигурност цялата компютърна мрежа е изключена, а работата на журналистите е изключително затруднена.

Проблемът е възникнал преди ден, в нощта на 12-и срещу 13-и декември, през софийски сървър. Поразени са компютри с административна информация, със счетоводни данни и звуков сървър (системата Dalet), където се съхраняват и монтират звукови файлове. На журналистите се налага да записват на ръка и да си препращат аудиозаписи по имейл, да разчитат възможно най-много на преки включвания и да ползват лични компютри. Засега излъчването не е засегнато, работят и сайтовете на програмите на радиото.

Проблемът е сериозен и още не ясно откъде идва. Очаква се системата да бъде включена след цялостното отстраняване на вируса, за да не се разпространи допълнително.

Вирус във вътрешната мрежа е причината за проблема, продължава изясняването на това дали става въпрос за целенасочена атака, каза още пред СЕМ Митев. Той заяви, че няма изгубени архиви на радиото. Има договор за поддръжка на основната система на БНР „Далет“.

С два гласа „за“ и три „против“ не беше прието направеното от членовете на СЕМ Пролет Велкова и Симона Велева искане за оставката на Соня Момчилова като председател на Съвета за електронни медии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html