неделя, 5 май 2024 г.

Президентът на Унгария: Решението България да не влиза още в Шенген не е в интерес на ЕС

Снимка: Инстаграм

Президентът на Унгария Каталин Новак заяви днес в граничния град Томпа, че решението Румъния и България да изчакат, преди да влязат в Шенгенското пространство, не е в интерес на ЕС, а бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш каза, че в тази зона трябва да бъдат приети и страни, които не са членки на ЕС, като Сърбия, предаде агенция Бета.

След съвместна обиколка на временните гранични бариери на сръбско-унгарската граница с Бабиш и президента на Сърбия Александър Вучич Новак каза, че България и Румъния трябва да се присъединят към Шенгенската зона възможно най-скоро, за да защитават значително по-ефективно външната граница на ЕС откъм посоките, от които основно идват нелегалните мигранти.

„Радваме се, че Хърватия ще се присъедини към Шенгенската зона, защото това е важно за нас като съседна страна, но не се радвам на решението Румъния и България да чакат още преди да влязат, защото това не е в интерес на ЕС“, каза Новак.

Бабиш, който е кандидат на предстоящите президентски избори в Чехия, каза, че Сърбия не е член на ЕС, но „трябва да бъде част от Шенгенската зона, защото активно участва в решаването на проблема“ с нелегалната миграция.

„Необходимо е да приемем колкото може повече държави в Шенгенското пространство. Не разбирам защо страни извън ЕС не могат да бъдат в Шенгенската зона, тъй като техните гранични служители и полицаи биха могли да допринесат за решаването на проблема с нелегалната миграция“, каза Бабиш.

Той критикува ЕС, че дава на Унгария значително по-малко средства за справяне с миграцията, отколкото на страните в Южна Европа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html