неделя, 5 май 2024 г.

Урсула фон дер Лайен: Войната на Путин ще е провал заради смелостта на украинците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната на руския президент Владимир Путин ще бъде провал по две основни причини – заради огромната смелост на украинците и заради изключителното единство на международната общност. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Не е време за търговска война с най-близките ни партньори, с тях трябва да обединим сили в подкрепа на Украйна, призова тя. Фон дер Лайен посочи, че за тази зима ЕС се е подсигурил с изкопаеми горива, но цените растат. Тя отбеляза, че от началото на войната Русия е намалила с 80 на сто доставките на газ за Европа.

По нейните думи Русия се е опитала, но не е успяла да изнуди ЕС с енергийните доставки. Евтините руски енергоносители бяха част от начина, по който работят много европейски производства. Това приключи с началото на войната и няма да се върне – това е неудобната истина, обобщи Фон дер Лайен. По нейните думи решението е в ускоряването на енергийния преход и бързото повишаване на дела на собствената възобновяема енергия. Председателят на ЕК предложи също ЕС и САЩ да обединят сили, за да преодолеят монопола на Китай при доставката на суровини.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html