неделя, 5 май 2024 г.

Спад на инфлацията в Португалия и Испания през ноември

Отчетен е спад на инфлацията в Португалия и Испания през ноември. Повишението на потребителските цени в Португалия се е забавило до 9,9 на сто на годишна основа спрямо 10,1 на сто през преходния месец. Това обяви днес Националният статистически институт, цитиран от Франс прес.

Този спад се обяснява най-вече с не толкова подчертаното увеличение на енергийните разходи. Цената на електроенергията се е повишила миналия месец с 24,7 на сто спрямо 27,6 на сто през октомври, уточни статистическият институт.

Цените на непреработените хранителни стоки също са нараснали по-умерено – до 18,4 на сто през ноември спрямо 18,9 на сто през предходния месец.

На месечна основа потребителските цени са се увеличили с 0,3 на сто през ноември спрямо 1,2 на сто през октомври.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който позволява сравнението с други страни от еврозоната, се е повишил с 10,2 на сто на годишна основа спрямо 10,6 на сто през октомври.

Подобно на други европейски страни Португалия представи през септември серия от мерки за справяне с инфлацията за семействата и компаниите на обща стойност от 5,6 милиарда евро.

Португалското правителство се готви също да одобри утре (15 декември) „допълнителна помощ от 240 евро“ за най-бедните семейства. Това заяви в интервю за в. „Визао“ премиерът Антониу Коща.

Тази мярка ще позволи на около „1 милион семейства“ да се справят с високата инфлация, която е „засегнала доста неравномерно различните категории на населението“, твърди Коща.

В бюджета си за 2023 г. португалското правителство залага на инфлация от 7,4 на сто през 2022 г. и 4 на сто през 2023 г.

Оценката на ЕК е по-песимистична и предвижда португалската инфлация да достигне 8 на сто тази година и 5,8 на сто идната година, според икономическите прогнози.

Същевременно инфлацията в Испания рязко се е понижила през ноември заради спада в цените на горивата и електроенергията и правителствените мерки за подпомагане на домакинствата и бизнеса с оглед на високите разходи за ток, предаде ДПА.

Потребителските цени са забавили темпа си на растеж до 6,8 на сто през ноември спрямо 7,3 на сто през октомври, сочат публикуваните днес последни данни на Националния статистически институт.

Общата инфлация е намаляла за четвърти пореден месец, след като достигна пик от 10,8 на сто през юли.

Хармонизираният индекс на потребителските цени се е повишил с 6,7 на сто на годишна основа през ноември след увеличение от 7,3 на сто през предходния месец.

Основната инфлация, която изключва цените на пресните храни и електроенергията, е нараснала незначително до 6,3 на сто спрямо 6,2 на сто, както се и очакваше.

Цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки са се увеличили с 15,3 на сто спрямо миналата година, а транспортът е бил със 7,7 на сто по-скъп.

Спрямо предходния месец потребителските цени са намалели с 0,1 на сто през ноември, преобръщайки растежа от 0,3 на сто през октомври.

На месечна основа хармонизираният индекс се е понижил с 0,3 на сто спрямо 0,5 на сто през предходния месец.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html