четвъртък, 2 май 2024 г.

Иван Демерджиев: Има поне 10 производства за злоупотреби на високи етажи на властта

Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви пред БНР, че има поне десетина производства, сред които и проверки, които касаят много високи етажи на властта и злоупотреби със сериозни парични средства, а тези около магистралите са само част от тези производства.

Той уточни, че сред сферите, засегнати от въпросните производства, е тази на енергетиката и потвърди, че има лица с имунитет.

Демерджиев заяви, че се надява прокуратурата да прояви към корупцията „същото отношение и интензитет на работа“, каквито се демонстрират по линия на наркотиците.

„Много важно за обществото е такова взаимодействие да се случва по линия на борбата с корупцията“, категоричен е вътрешният министър.

„Това е терен на действие, на който прокуратурата трябва да покаже същата решимост. Ние я имаме, стига добронамерено да се подхожда от страна на прокуратурата.“

По думите му задачата е тези производства да нарастват, защото „това е начинът да се спрат порочните практики, обезкървяващи държавата“ чрез източване на обществени средства.

Вътрешният министър коментира и проверките спрямо полицейски служители на полицаи по казусите „Семерджиев“ и „Любенов“.

„Не само покрай този случай бяха сменени почти всички ръководители на РПУ-та в София, голяма част от ръководителите на „Гранична полиция“, защото там проблемите са не по-малки. Голяма част от ръководителите на граничните полицейски управления също бяха сменени или ротирани“, каза Демерджиев.

Демерджиев обясни за „десетки производства“, стояли не на трупчета, но „ако има нещо по-спряло от дело на трупчета“, то те по думите му са били в това състояние.

„Според мен не се работеха напук. Огромна част от тези дела се събудиха. Работи се по тях“, коментира той.

Със сигурност името „Бяло“ не се е родило в МВР, отбеляза още министърът на вътрешните работи относно мащабната акция в страната срещу наркоразпространението.

„Прокуратурата подходи наистина коректно по отношение на цялата тази акция, която касаеше разпространение на наркотични вещества. Очевидно осъзнава този проблем“, заяви Демерджиев.

„На картата на мигрантите Сърбия е бяло петно. Сърбия, цялата държава в момента изглежда като маршрут, по който безпрепятствено могат да преминат мигранти, което е проблем за нас. Поддържаме доста тясна комуникация и с „Фронтекс“ по темата. Нито една държава не може да пребори международната организирана престъпност с действия само на своя територия“, коментира Иван Демерджиев по друга голяма тема – тази за Шенген и нелегалната миграция.Вместо Европейският съюз да се насочи солидарно към опазването на външните граници, се сочат с пръст държави“, каза министърът във връзка с мигрантския натиск.

Нехуманно е да се нападат гранични полицаи с камъни, с ножове, нехуманно е да се газят гранични полицаи, категоричен бе Демерджиев.

Народното събрание не показва отношение, каквото трябва да покаже към най-важната си нагласа – законодателния процес, подчерта вътрешният министър пред БНР. Той даде пример с изменения в Наказателния кодекс, с които се променя уредбата по отношение на нелегалната миграция.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html