четвъртък, 2 май 2024 г.

Нидерландският парламент поиска ограничаване на безвизовия режим със Сърбия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите на нидерландския парламент прие резолюция, с която отправя призив към правителството да предложи в Брюксел временно ограничаване на безвизовия режим за Сърбия, ако Белград не въведе санкции против Русия, пише хърватският вестник „Ютарни лист“, цитаран от БТА. Предложението е внесено, защото Сърбия, както се подчертава, не се съобразява с визовата и външната политика на Европейския съюз. В Камарата на представителите предложението получи подкрепата на депутатите както от управляващата, така и от опозиционните партии.

„С оглед на това, че Сърбия все повече подкопава външната политика на ЕС заради добрите си отношения с Русия и поради неприсъединяването си към санкциите на ЕС, както и заради несъответствието на визовия режим с този на ЕС, поради което през 2022 г. голям брой нелегални мигранти от Сърбия са влезли в ЕС“, казва се в текста на резолюцията. Резолюцията призовава към замразяване на безвизовия режим за Сърбия най-късно до март 2023 г.

„Камарата на представителите подкрепя нашето предложение за по-строг достъп на Сърбия, ако президентът (на Сърбия Александър) Вучич не подкрепи санкциите срещу Русия. Прекъсването на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС може би е опция. Няма да се поколебаем да я използваме“, написа един от инициаторите на резолюцията, нидерландският депутат Йерун ван Вингаарден в Туитър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html