неделя, 5 май 2024 г.

Кабинетът предлага промени в закона за БНБ, които да гарантират независимостта на ръководството

Министерски съвет предлага промени в Закона за Българската народна банка, които да гарантират независимостта на членовете на Управителния съвет. Законовите промени са нужни, за да получим добра оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка – нужна, за да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 г., аргументират се от правителството.

В момента членовете на Управителният съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ) не могат да обжалват решенията за предсрочното си освобождаване пред независим национален съд и от МС предлагат да се създаде такава възможност. По закон УС на БНБ се състои седем души – управител и подуправители, които се избират от Народното събрание, и трима членове, които се избират от президента.

Според сегашните разпоредби съответният компетентен орган, избрал даден член на УС на БНБ, може да прекратява предсрочно правомощията му само при положение, че не отговаря на изискванията, необходима за изпълнението на неговите задължения, или ако е признат за виновен за сериозно законово нарушение.

МС предлага да бъде предвидена процедура, съгласно която основанието за предсрочно освобождаване на подуправител или на друг член на управителния съвет, с изключение на управителя, да се установява с решение на Управителния съвет на БНБ, прието по определен от него ред. Установяването на конфликт на интереси с влязъл в сила правен акт е основание за освобождаване от длъжност, освен ако в Устава на ЕЦБ е предвидено друго.

В законопроекта се предлага решението на Управителния съвет да подлежи на оспорване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. Върховният административен съд се произнася в 14-дневен срок от постъпване на жалбата с решение, което е окончателно. Решението за предсрочно прекратяване на правомощията на управителя на БНБ може да бъде отнесено за разглеждане пред Съда на Европейския съюз.

От Министерски съвет посочват, че с оглед на целта за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2024 г. в началото на следващата година България трябва да инициира подготовката на извънредни конвергентни доклади, които да бъдат публикувани през пролетта на 2023 г. В тях Европейската комисия и Европейската централна банка следва да оценят степента на готовност на страната ни за членство в еврозоната.

Наред с оценка на изпълнението на Маастрихтските критерии докладите ще съдържат и оценката на съответствието между националното и европейското законодателство в областта на икономическия и паричен съюз

„С оглед на адресиране на правните несъответствия, идентифицирани в досегашните конвергентни доклади, в Закона за БНБ следва да бъдат направени спешни законодателни промени. За да бъдат отразени в извънредните конвергентни доклади, тези промени трябва да са приети от Народното събрание до края на януари 2023 г. В тази връзка е необходимо предложените изменение на Закона за БНБ да бъдат внесени за разглеждане и приемане от Народното събрание във възможно най-кратък срок“, призовават от Министерски съвет.

Очакваните резултати се състоят в гарантиране на независимостта на членовете на УС на БНБ и отстраняване на правните несъответствия, констатирани в докладите за конвергенция на ЕЦБ и на Европейската комисия за 2022 г., пише още в мотивите на законопроекта.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html