неделя, 5 май 2024 г.

За природозащитниците Малина Крумова е притеснителна номинация за екоминистър

Зелените са против изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле.
Снимка: АПИ

Номинираната за министър на околната среда и водите Меглена Плугчиева е от по-малко скандалните имена в проектокабинета на проф. Николай Габровски. Това заяви пред БНР Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. Според нея е много притеснително име и обясни, че Крумова няма отношение към природозащитата, а в същото време е лобирала активно за прокарване на магистрала през Кресненското дефиле.

Стаевска посочи, че вече в Народното събрание са внесени няколко законопроекта, част от които притеснителни. Според нея част от депутатите внасят текстове с ясната идея, че те няма да бъдат гласувани. Тя подчерта, че имат притеснения около Закона за устройство на територията, за който в момента има няколко варианта за промени, и Закона за биологичното разнообразие. По думите й има сигнали за възможни решения в ущърб на природата.

В правителството обаче не е само позицията на министъра, защото политиките за климатичните промени са хоризонтални и засягат още няколко министерства, подчерта тя в интервю за предаването „Преди всички“. И добави, че в някои от тях се виждат притеснителни хора. Ключовата реформа за отделяне на Агенция по горите се спира от БСП, подчерта Стаевска.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html