неделя, 5 май 2024 г.

Комисията по отбрана в НС одобри и на второ четене военната помощ за Украйна

Снимка: БНТ

Комисията по отбрана в парламента прие на второ четене законопроекта за ратификация на споразумението за предоставяне на военна помощ между България и Украйна. Решението бе взето за по-малко от 8 минути.

Миналия петък парламентът одобри предоставяне на оръжия, боеприпаси и техника на Украйна и гласува на първо четене законопроекта за ратификация.

Към момента списъкът, изготвен от Министерството на отбраната, остава засекретен, макар в публичното пространство да стана ясно, че ще предоставим на Киев леки стрелкови оръжия и боеприпаси.

„Надявам се това да бъде един първи етап и да има последваща помощ, която България да окаже на Украйна“, каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Основната част от военната помощ, която страната ни ще изпрати, е за защита на населението и на обектите от въздушни атаки, обясни Гаджев. „Помощта, която се отпуска, по никакъв начин не застрашава възможностите на Българската армия да изпълнява своите конституционни задължения или да намалява способностите ѝ“, заяви Гаджев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html