неделя, 5 май 2024 г.

Русия е неспособна да окупира нови територии, смята британското разузнаване

Озлобени от неуспехите на фронта, руснаците все повече залагат на удари срещу граждански обекти в Украйна.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Русия е неспособна да окупира нови територии, смята британското разузнаване, предаде ДПА.

Армията на Москва в момента не разполага със способности да завоюва нови територии в Украйна, смята британското разузнаване, макар че Москва твърди, че въпреки неуспехите си големи райони  в Източна и Южна Украйна ще бъдат под неин контрол.

Министерството на отбраната в Лондон каза, че Русия вероятно все още цели да разшири контрола си над Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. И четирите района бяха незаконно анексирани от Москва в края на септември. Кремъл обаче в момента не контролира нито политически, нито военно целите територии на тези области, а Киев през последните месеци постигна значителен напредък в отвоюването на своя територия.

„Малко вероятно е в скоро време стратегията на Русия да постигне целите си: много малко вероятно е руската армия в момента да е способна да създаде ефикасна ударна сила, способна да превземе тези райони“, се казва в днешната сводка на британското разузнаване. „Руските сухопътни сили е малко вероятно да постигнат значителен напредък през следващите няколко месеца“, се допълва в сводката.

Британското министерство на отбраната публикува актуална информация за развитието на войната, откакто в края на февруари Русия нахлу в Украйна. По този начин британското правителство цели да противодейства на риториката на Русия. Москва обвинява Лондон, че води срещу нея кампания за дезинформация, отбелязва ДПА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html