понеделник, 6 май 2024 г.

Нов пратеник за санкциите срещу Русия определя ЕК

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Еврокомисията трябва да определи нов пратеник, отговарящ за санкциите, който да настоява за по-строго прилагане на наказания за страни, включително Турция, в опит да се овладее заобикалянето на мерките срещу Русия в рамките на единния блок, пише „Файненшъл таймс“.

Дейвид О’Съливан, бивш посланик на ЕС в САЩ, е бил помолен да заеме новосъздадения пост от януари 2023 г., според лица, запознати с процеса, цитирани от финансово издание, като неговата мисия ще бъде да ръководи усилията на Европейската комисия за осигуряване на пълно спазване на санкциите по целия свят. Очаква се назначаването да бъде решено от Комисията във вторник, посочи  високопоставен европейски представител. Това идва в момент, когато ЕС, САЩ и други съюзници се съсредоточават върху „затварянето на вратичките“ при санкции, наложени срещу режима на руския президент Владимир Путин от началото на руската инвазия в Украйна насам.

Сред страните, които са в центъра на вниманието на ЕС, е Турция, която отказа да се съобрази със санкции на ЕС, наложени срещу Кремъл. САЩ и ЕС настояват по-специално Анкара да предприеме мерки срещу доставките на забранени стоки от търговци, които искат да заобиколят строгия контрол върху износа на индустриални и отбранителни продукти, наложен на Русия.

Еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес посети Турция през октомври в опит да накара властите там да направят повече, за да приведе частния сектор в съответствие със санкциите на единния блок. Сред другите държави, които са във фокуса на вниманието, са Сърбия и Обединените арабски емирства, каза високопоставеният представител на ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html