неделя, 5 май 2024 г.

Златна мина в Карабах на път да скара Москва и Баку

СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

Две мини, едната от които за добив на злато, в Карабах на границата между Армения и Азербайджан, са на път да развалят отношенията между Москва и Баку. Другият рудник е за производство на мед.

Азербайджан днес е изпратил дипломатическа нота до Русия относно „незаконната експлоатация“ на природните ресурси в Карабах, предаде „Йени шафак“. Министерството на външните работи на Азербайджан заяви, че Баку многократно е отправял призиви към руския мироопазващ контингент в региона да предотврати „незаконната експлоатация“ на природните ресурси и да спре отрицателното ѝ въздействие върху околната среда.

„Според информацията, получена от Азербайджан, се наблюдава незаконна експлоатация и разграбване на природни ресурси, особено в златната мина Kyzylbulag и медна мина Demirli, се казва в изявление.

„В съответствие с постигнатото споразумение тя отново беше призована да осигури на представителите на Азербайджан безпрепятствен достъп до посочените мини.“ В нотата се отбелязва, че са проведени преговори между двете страни и е постигнато споразумение в събота. Въпреки това на официалните лица от Баку е било попречено да посетят района.

„Поради факта, че руският мироопазващ контингент не предприе никакви действия, предварително планирана акция от страна на местните жители попречи на проверката“, се казва в него.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html