неделя, 5 май 2024 г.

Утре кандидат-премиерът на ГЕРБ проф. Габровски връща изпълнен мандат на президента

Снимка: БГНЕС

Утре точно в 10,30 часа кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски е на официална визита при президента Румен Радев, на която се очаква да върне мандата, изпълнен както структурен състав за кабинет, както и с имена на министри. Самият Габровски потвърди това в събота пред БНТ.

Според медийни спекулации за външен министър ще бъде предложен Драгомир Заков, който в кабинета на Кирил Петков беше министър на отбраната.

Драгомир Заков е бил представител на България в НАТО. От 2017 до 2019 г. изпълнява длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност“ в Министерството на външните работи. Бил е и началник в отдел „Контрол на оръжията“ в НАТО.

Също по неофициална информация на БНТ Делян Добрев ще е номинацията за министър на енергетиката. Пред бTВ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев нито потвърди, нито отрече, че Заков е сред потенциалните министри в кабинет „Габровски“.

За сега е ясно, че категорично кабинет на ГЕРБ-СДС с кандидат-премиер проф. Николай Габровски няма да подкрепят „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Възраждане“. Тези формации поне засега недвусмислено заявяват това. ДПС и „Български възход“ не са заявили ясна подкрепа, но по-скоро биха подкрепили, ако се съди по поведението им досега.

ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“ имат общо 115 депутати, което е недостатъчно за сформиране на кабинет. Но такъв е възможен при два варианта – да се търси подкрепа от надордни представители от други групи или при игри с кворума, след които ще са нужни по-малко от 121 депутати за формиране на мнозинство.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html