неделя, 5 май 2024 г.

Остров Карпатос е сред 25-те най-впечатляващи дестинации за 2023-та

СНИМКА WIKIMEDIA.ORG

Гръцкият остров Карпатос е включен в годишния списък на „Нешънъл джиографик“ с 25-те най-впечатляващи дестинации в света за 2023 г., съобщи БТА. Карпатос е включен (единствен от Гърция) в подкатегорията за опазване на местни общности.

„Нешънъл джиографик“ посочва острова от Додеканезите като пленяващо и красиво място, където предприятия, собственост на жени, са водещи в областта на устойчивия туризъм. В подробния списък на „Нешънъл джиографик“ в същата категория са включени Милуоки, Алберта в Канада, Лаос и Гана, докато още 20 дестинации в Европа, Африка, Америка и Азия са в категориите природа, приключения, семейство и култура.

Додеканезите (на гръцки: Δωδεκάνησα, Додеканиса, на турски: Onikiada, и на двата езика означаващо „дванадесет острова“) са група гръцки острови в югоизточната част на Егейско море, близо до югозападния бряг на Турция. Най-големият е Родос, където се намира и едноименният административен център. Според някои източници Додеканезите заедно с Икария и Самос образуват по-голямата островна група Южни Споради, показа справка в интернет на anteni.info.

В състава на Додеканезите от север на юг влизат островите Патмос, Липсос, Лерос, Калимнос, Кос, Астипалея, Нисирос, Тилос, Сими, Халки, Родос, Карпатос, Касос и др. с обща площ 2714 кв. км. На островите преобладават хълмистите и нископланинскщите райони с най-висока точка 1219 m на остров Карпатос.

В периода 1911 -1947 г. додеканезите са територия на Италия. Съгласно подписания през 1947 г. Парижки мирен договор (1947) Италия отстъпва островите на Гърция, част от която са и до днес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html