четвъртък, 2 май 2024 г.

Гъркиня евродепутат бе задържана в Белгия за корупция

Ева Кайли е бивша водеща по гръцка телевизия.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Гъркиня евродепутат бе задържана в Белгия по подозрения за корупция, съобщава БНР. Eвродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и зам.-председател на Европейския парламент Ева Кайли е задържана заради подозрения за корупция. Запечатани са и офисите на асистенти на двама евродепутати.

По данни на белгийските издания „Льо Соар“ и „Кнак“, става дума за разследване, започнало в средата на юли, на престъпна група, инфилтрирана в Европейския парламент. За нея има подозрение за намеса в политиката на ЕС, както и за корупция от страна на Катар.

Претърсени са 17 домове, разпитани са 5-има заподозрени, сред които генералният секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини, бившият евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пиер-Антонио Панцери, както и негов бивш асистент, сега сътрудник на Алианса и съпруг на Ева Кайли.

Самата Кайли е 44-годишна, бивша водеща по гръцката телевизия. Запечатан е офисът на една от асистентките на белгийската евродепутатка от същата партия Мария Арена, както и на асистентите на колегата й Марк Тарабела.

След съобщенията за ареста на Ева Кайли председателят на гръцките социалисти от ПАСОК Никос Андрулакис написа в туитър, че тя е изключена от партията.

Проверка на Anteni.info в гръцките медии показа, че там за сензация се счита и арестуването на близкия на евродепутатката Франческо Джорджи, които е определян като запален моряк и любител на яхтите. За него се пише, че е и опитен парламентарен съветник в областта на външните работи и човешките права. Той е 33-годишен, идва от Италия и работи като асистент в офиса на италиански евродепутат, в същата група на европейските социалисти. С Ева Кайли имат връзка повече от две години, а февруари миналата година им се се е родило момиченце.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html