неделя, 5 май 2024 г.

Хърватия прави спешна поръчка за зенитни ракети с близък обсег

 

СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

Хърватия прави спешна поръчка за френски зенитни ракети с близък обсег „Мистрал“, съобщава БТА.

Преди време Франция предложи на Хърватия засилване на сътрудничеството в отбраната. В рамките на програмата за доставка на изтребители „Рафал“ тя одобри и дарение на пускова система с малък обсег от оригиналния производител MBDA за защита на авиобазата, където ще бъдат разположени бойните самолети. Хърватските въоръжени от своя страна сили поискаха приоритетна доставка на система „Мистрал“ с малък обсег и ракети Мистрал 3. „Тази поръчка е спешна и неотложна мярка, която е важна за дългосрочната сигурност и защита на Хърватия, , обясни министърът на отбраната Марио Баножич.

Иска се доставка на ракети Мистрал 3 и пускова система с малък обсег, с най-нова термокамера, система за криптирана електронна идентификация на целта и комплект за координация на командването и управлението. Осигурен е и пакет от интегрирана логистична поддръжка, обучение на персонала и техническа поддръжка за производителите. Тази система лесно се интегрира с вертикалната пускова система MICA със среден обсег на MBDA, която използва същите ракети като самолетите „Рафал“, като по този начин опростява логистичната и оперативната поддръжка.

Офертата за доставка на ракетна система за противовъздушна отбраната с малък обсег е на стойност 53,85 млн. евро без индексация и ДДС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html