неделя, 5 май 2024 г.

НС реши: България изпраща военно-техническа помощ на Украйна

България ще изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, реши днес парламентът. „За“ гласуваха 148 депутати, „против“ – 46, а „въздържал се“ – един, предаде БТА.

Още в самото начало депутатите се скараха, а заседанието, което трябваше да е при закрити врати, стана публично по настояване на БСП. Социалистите излъчваха онлайн в социалните мрежи, дори когато дискусията де юре се водеше закрита.

„Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят“, каза Стоян Михалев от „Демократична България“.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. „Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро“, каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

. „Народното събрание не е изпълнителна власт“, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. „Народните представители имат правото да се произнесат“, отговори Михалев.

„С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения. Тук царува евроатлантическо лицемерие, което беше разобличено още вчера. Това предложение, което сега тук се коментира е крайно противоречащо на българските национални интереси. Ние от Възраждане ще направим всичко необходимо, за да може България в крайна сметка да е в съзвучие с нагласите на мнозинството от българските граждани и да е в съзвучие с българските национални интереси“, каза в типичния си стил лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. „Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси“, каза той.

Явор Божанков от БСП пък за пореден път влезе в остро противоречие със собствената си партия. Младият социалист заяви, че не е съгласен с тезата, че давайки оръжие на Украйна ще ни вкара във войната. „Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор“, каза той. Божанков е категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. „Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите – Русия няма да спечели тази война“, добави той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията му. „Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип“, коментира Гаджев.

„Нашата позиция е същата, искаме мир, който да бъде решен чрез дипломатически преговори и разговори“, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова.  „16 души от 240 знаят днес какво ще гласуват, останалите покорно, послушно и в невежество ще натиснат копче, с което ще решат едни от най-важните въпроси за България“, каза Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html