неделя, 5 май 2024 г.

Русия размени баскетболистката Грийнър за „царя на войната“ Виктор Бут

Американската баскетболистка Бритни Грийнър, осъдена в Русия за контрабанда на наркотици, е разменена за осъдения в САЩ оръжеен търговец Виктор Бут. Размяната е станала на летището в Абу Даби, съобщава руското външно министерство, цитирано от Би Би Си. Бут вече се е върнал в Русия.

Медиите вече съобщиха, че такава замяна е възможна. Това бе потвърдено и от руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков на 18 ноември.

Баскетболистката Грийнър, която играеше за руския клуб УГМК, бе задържана на московското летище „Шереметиево“ през февруари, малко преди началото на войната с Украйна. У нея бе открита медицинска марихуана.

Бритни Грийнър

Грийнър бе обвинена в контрабанда на наркотици. Пред съда тя твърди, че е взела дрогата по погрешка и не е имала намерение да нарушава руското законодателство. На 4 август съдът в Химки, Московска област, я осъди на 9 г. затвор в наказателна колония. Московският областен съд не смекчава присъдата. На 19 ноември става ясно, че спортистката е била отведена в наказателна колония в Мордовия, за да изтърпи присъдата си.

Бившият офицер от съветските ВВС Виктор Бут бе екстрадиран от Тайланд в САЩ през 2010 г. след операция на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA). Той е един от най-известните търговци на оръжие в света, а историята на живота му е в основата на касовия холивудски филм „Цар на войната“ с Никълъс Кейдж в главната роля.

Бут получава 25 г. затвор, след като е признат за виновен в заговор за убийство на американци и американски служители, доставка на противовъздушни ракети и подпомагане и подстрекаване на терористична организация. Самият той твърди, че е просто бизнесмен със законен бизнес в областта на международния транспорт и е несправедливо обвинен, че въоръжава южноамерикански бунтовници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html