неделя, 5 май 2024 г.

През 2020-та сме били на опашката по почасовите разходи за труд в ЕС

Снимка: БГНЕС

През 2020-та сме били на опашката по почасовите разходи за труд в Евросъюза, отчита Евростат. Средното ниво на почасовите разходи за труд в страните от Европейския съюз през 2020 г. е било 28,9 евро. Най-ниските такива разходи, изразени в евро, са били отчетени в България – 6,6 евро на час, а малко по-високи те са били в Румъния (8,2 евро) и Унгария (9,8 евро). Лидер е Люксембург с 47,7 евро на час, следван от Дания (45.7 евро) и Белгия (40,5 евро).

Нивото на почасовите разходи за труд в Люксембург е било със 7,3 пъти по-високо от това в България. През 2016 г. е отчетена още по-съществена разлика между страната от ЕС с най-високо ниво на почасовите разходи за труд и тази с най-ниско. Тогава в Дания то е било 9,5 пъти по-високо от това у нас.

Различията сред страните от ЕС са значително по-малки, когато почасовите разходи за труд са изразени в стандарт на покупателната способност (СПС) – индикатор, който отчита разликите в цените в отделните държави. По този показател на почасовите разходи за труд отново сме на дъното на общността с 11,9 пункта. Най-високи са пак в Люксембург (36,1 пункта).

Ниското заплащане е едно от основните причини за бягството на младите и способните българи в чужбина, където те получават много по-високи възнаграждения. В същото време бизнесът у нас от години се жалва от липсата на подготвени кадри.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html