неделя, 5 май 2024 г.

Експерт: Медийната война на Русия също е много опасна

Събитието бе организирано със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“.
СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

Медийната война на дезинформация на Русия срещу демократичния свят е много опасна, също както както водената срещу Украйна. Това каза Хендрик Зитих, директор на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“, по време на международната конференция „Войната се води не само на бойните полета: Хибридната война на Русия“, цитиран от БТА. Събитието е организирано от фондацията съвместно със Софийския форум за сигурност.

„Трябва да се изправим пред предупрежденията за антидемократичното развитие на Русия, всички препратки към дезинформационните кампании, разпространени от руска страна, за да разделят и унищожат нашите либерално-демократични общества. .

Според Зитих много от нас не приемат това сериозно, но това е грешка от днешна перспектива. По думите му това е комплексна тема и трябва да се обсъди от различни перспективи, като една от тях е дезинформацията. Като пример, в Русия от години правителството и разузнавателните служби играят значителна роля в разпространението на дезинформация, допълни той.

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, заяви, че основен риск за международната, регионалната и националната ни сигурност е агресията на Русия срещу Украйна. Свидетели сме на бруталността на тези действия на Русия, от които страдат самите украинци, заяви той. По думите му все още е трудно да предположим как ще свърши тази война, но е сигурно, че ще има сериозни последици за целия международен ред и за всички сфери на международните отношения. Паралелно с горещата война по фронтовете на Украйна се водят и други войни – хибридни войни, каза още Божилов и отбеляза, че войните от ново поколение са начини Русия да постигне своите военно-политически цели с всички средства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html