неделя, 5 май 2024 г.

Доходите на над 2/3 от домакинствата останали същите въпреки инфлацията

Над една десета от хората у нас много трудно покриват ежедневните си разходи.
СНИМКА: БГНЕС

През третото тримесечие на 2022 г. доходите спрямо последните 12 месеца на над две трети от домакинствата са останали същите въпреки инфлацията, сочат данните на Националният статистически институт, цитирани от БТА. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, показват резултати от допълнителна анкета на НСИ към Наблюдението на домакинските бюджети.

Увеличение на доходите са посочили 27,9 на сто от хората, което е с 8,7 процентни пункта повече в сравнение с второто тримесечие и с 9,4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18,5 на сто от хората.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4,8 на сто от хората, което е с 2,9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3,7 процентни пункта по-малко спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Затрудненията при покриване на ежедневните разходи остават значителни. През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок – над 75 на сто. С известни затруднения са 38,5 на сто, 28,3 на сто определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10,8 на сто – като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на хората, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на тези, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18,1 на сто, а едва 4,3 на сто не изпитват никакви затруднения. Общо делът на хората без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0,9 процентни пункта спрямо второто тримесечие и с 0,7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 г.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html