неделя, 28 април 2024 г.

Гръцки анархисти поеха отговорност за палежите на коли на дипломат

Сблъсъците между анархисти и гръцката полиция по улиците на градовете не са рядко явление.
СНИМКА: БГНЕС

Гръцки анархисти поеха днес отговорност за палежите на коли на италиански дипломат в дома му в Атина в началото на месеца. Те твърдят, че по този са показали своята солидарност с анархист, намиращ се в затвор на Апенините, предаде Ройтерс.

Поне една кола беше унищожена, а друга беше засегната по време на атаката на дома на италианския дипломат Сузана Шлайн в ранните часове на 2 декември. Анархистката групировка Клетка за отмъщение „Карло Джулиани“ каза, че атаката е посветена на Алфредо Коспито – 55-годишен италиански анархист, арестуван за несмъртоносна стрелба срещу управител на компания в сферата на атомната енергия миналата година и бомбена атака през 2016 г. Коспито е в затвора под строг изолационен режим, познат в Италия като „41 бис“, и обикновено прилаган за членове на мафията.

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони изрази „дълбокото си безпокойство“ и съчувствие към Шлайн, която е сестра на известен италиански политик. Външните министри на Гърция и Италия осъдиха и нападението, извършено няколко дни преди четиринадесетата годишнина от убийството на ученик в Атина, което доведе до най-масовите протести в Гърция от десетилетия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html