неделя, 5 май 2024 г.

Протест пред руската църква в София срещу агресията на Путин

СНИМКА: БГНЕС

Протест пред Руската църква в София срещу агресията на Путин се проведе по време на богослужението за православния празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Гражданите изразяват възмущението си срещу поканата и съсложение с духовници от Руската православна църква, съобщи БНР. На богослужението присъства и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, лидерът на АБВ Румен Петков, и други.

Отвън граждани, организирани през фейсбук, скандират „Убийци“, „Тук не е Москва“, „Стоп Путин“, „Спрете геноцида“. Те споделят, че поканата за съслужение с представител на руската църква е провокация. Пред църквата са се събрали и украински граждани, които протестират срещу агресията срещу тяхната държава. Според свещенослужители от Руската църква това богослужение е традиция, а църквата не е място за политически протест.

По покана на архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх у нас, и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Тайнството Евхаристия беше възглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, в съслужение с Волоколамския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

„Протестираме, защото това е върховна наглост по време на война от тези, които окупират, тук, на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО, да служат служба за победа на Русия, това е просто нонсенс, затова протестираме“, каза един от протестиращите, цитиран от БГНЕС.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html