понеделник, 6 май 2024 г.

Извънредно заседание на НС – обсъждат „Джемкорп“ и помощта за небитовите потребители

Снимка: БГНЕС

Депутатите се събират на извънредно заседание на Никулден. Освен парламентарния контрол, в дневния ред на народните представители е точката, в която трябва да обсъдят помощта за небитовите потребители.

Днес заседават и три комисии:

Комисия по бюджет и финанси

Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.
Временна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми.

Според предложението, което вече приеха в Комисията по енергетика, компенсацията за над 200 лева за мегаватчас трябва да е за всички небитови потребители, присъединени към мрежата. Предложението е на „БСП за България“.

От Министерството на енергетиката предупредиха, че така направеното предложение може да блокира всички помощи, защото е необходимо разрешение на Европейската комисия.

Според разчетите на финансовото министерство добрите резултати при постъпленията от корпоративни данъци индикират и за възможно свръхкомпенсиране на определени сектори от бизнеса, дължащо се преди всичко на широкия обхват на мерките за потребителите на електрическа енергия, извън регулирания пазар. Очаква се и разходите за ноември да надвишат приходите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html