неделя, 5 май 2024 г.

Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ-СДС.

 

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски.

Кандидатът за министър-председател ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат, който ще бъде получен от „Продължаваме Промяната“. За връщането му отново ще има срок от седмица.

При третия ситуацията е малко по-различна – той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер.

След това на практика няма срок за връщането на мандата.

Радев вече обяви, че ако не се стигне до формиране на кабинет, предсрочните избори ще се проведат през март.

Габровски е началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“, той завършва медицина в Медицинската академия в София през 1996 година, а от 1997 г. започва работа в Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.

От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология там, а две години по-късно става доцент по неврохирургия. През 2011 година е избран за началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“, през 2014 г. става професор по специалността.

Николай Габровски е бил национален консултант по неврохирургия към Министерството на здравеопазването. Специализирал е многократно във Франция, Белгия, Германия, по-конкретно в направление „Невроонкология и интраоперативен ЯМР“.

Бил е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз 3 години, а от 9 юни 2018 година е заместник-председател на организацията. През 2021 година е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html