неделя, 5 май 2024 г.

САЩ: Новият таван за цената на руския петрол удря незабавно Путин

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът, който беше официално одобрен от западните съюзници в петък, е договорен след месеци упорита работа. Този таван не позволява на държавите да плащат повече от 60 долара за барел за изнесения по море суров руски петрол. Той трябва да влезе в сила на 5 декември или скоро след това. От този таван ще имат полза най-вече страните с ниски и средни доходи, които бяха силно засегнати от високите цени на енергията и храните, посочи Йелън. Тя каза още, че това допълнително ще ограничи финансите на руския президент Владимир Путин и ще „ограничи приходите, които той използва, за да финансира своята брутална инвазия“.

„Тъй като икономиката на Русия вече се свива и бюджетът й все повече изтънява, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи за Путин“, посочи Йелън в изявление.

Въпросът за таван в цената на руския петрол влезе в дневния ред на Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада, Япония) през септември с цел да бъдат намалени финансовите възможности на Москва да води война в Украйна. Европейският съюз одобри тавана в петък, след като Полша се съгласи да отстъпи. Варшава даде подкрепата си, след като получи уверения, че таванът ще бъде държан на 5% по-ниско ниво от пазарните цени. Имаше твърдения, че ЕС иска таван в диапазона $65-70, но той е бил отхвърлен от Полша, както и от Литва и Естония, като твърде висок.

В съвместно изявление Г-7, ЕС и Австралия казват, че решението за въвеждане на таван е взето, „за да се попречи на Путин да печели от военната агресия срещу Украйна“.

Русия осъди въвеждането на таван за цената на петрола й и обяви, че няма да прави доставки за страни, които са го въвели.

Цената от $60 за барел е с около $7 под настоящата цена на сорта „Уралс“, който Русия изнася. ЕС се договори таванът да се нагажда според колебанията в търговията, така че да е винаги с 5% под пазарната цена.

Товари с по-висока цена няма да бъдат превозвани и застраховани от европейски компании. Говорителят на Белия дом Джон Кърби приветства съгласието между европейците, което според него ще ограничи способността на Кремъл да финансира военната си машина в Украйна.

Списание „Икономист“ обаче предупреждава, че след 5 декември, когато влизат в сила частичното ембарго за продажбите на руския нефт в ЕС и ценовият таван върху глобалните продажби, може да се стигне до бурен ръст в цените на черното злато.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html