петък, 3 май 2024 г.

Христо Алексиев: Енергийните компенсации трябва да бъдат преформатирани

СНИМКА: БГНЕС

За мен е разумно компенсациите да продължат по някакъв начин, но те трябва да бъдат преформатирани. Това заяви от парламентарната трибуна служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който по време на днешния блиц контрол в Народното събрание коментира компенсациите, които държавата предостави на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

„Може би трябва да бъдат преформатирани, може би трябва да има компенсации за газа, защото всички мерки влияят на инфлацията“, посочи Алексиев. Той увери, че тази мярка е довела до запазване на конкурентоспособността на българския бизнес и припомни, че компенсациите са били възможни при наличие на цени, по-високи от 250 лева за мегаватчас. „Това ни помогна да овладеем сериозните инфлационни процеси. Инфлацията забави този ръст“, каза Алексиев.

Във връзка с приетия от Европейската комисия регламент за облагане на свръхпечалбите на енергийните производители, вицепремиерът посочи, че нормативното основание за това е залегнало в промените на Закона за корпоративното подоходно облагане. С получените приходи може се изработят мерки за компенсиране на най-уязвимите слоеве на населението и на бизнеса, стана известно от думите на министъра.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html