неделя, 5 май 2024 г.

Още 7 зенитни установки „Гепард“ ще достави Германия на Украйна

В Украйна вече воюват 30 от модерните германски зенитни установки.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Още 7 самоходни зенитни установки „Гепард“ ще достави Германия на Украйна. Досега на станалата жертва на агресията държава от ФРГ са били изпратени 30 такива машини, предаде Ройтерс.

Според сп. „Шпигел“, което първо съобщи, че се подготвя такава пратка, установките първоначално са били предназначени да отидат за скрап. Те в момента се ремонтират от базираната в Мюнхен оръжейна компания „Краус-Мафай Вегман“ (КМВ) и по план трябва да бъдат изпратени в Украйна през пролетта на следващата година, пише германското издание.

Правителството в Берлин не уточни, кога възнамерява да достави установките, които, по думите му, идват от запаси на заводи производители, и чието изпращане зависи в някои случаи от възможностите за ремонт. КМВ засега не е отговорила на запитванията за коментар по темата.

Германското правителство иска също да изпрати още боеприпаси за установите „Гепард“ заедно с доставките на допълнителни бойни машини, пише „Шпигел“. Изпращането на боеприпаси за тези установки обаче се натъква на проблеми, тъй като Швейцария, която има запаси, отказва да ги предостави, аргументирайки се с неутралния си статут, отбелязва Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html