неделя, 5 май 2024 г.

Обединение с Молдова прогнозира председателят на долната камара на румънския парламент

Молдова е силно засегната от войната в Украйна.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Марчел Чолаку заяви снощи пред телевизия Romania TV, че би искал Румъния да се обедини с Молдова. Чолаку каза, че това е „най-краткият“ път за присъединяване на Молдова към Европейския съюз.

„Най-уязвимата държава от напълно неоправдания конфликт в Украйна е Република Молдова. Трябва да решим. Дали ще позволим на Република Молдова рано или късно да се върне към съветското влияние? Присъединяването на Молдова към Европейския съюз ще отнеме най-малко 10 години. Или имате по-краткия вариант, при който Румъния се обединява с Република Молдова и Република Молдова се обединява с Румъния“, каза председателят на долната камара на румънския парламент пред RTV.

В този контекст Марчел Чолаку, който се очаква да стане следващият румънски премиер съгласно коалиционното споразумение за ротация на министър-председателите, заяви, че предпочита по-краткия вариант.

Според резултатите от проучване на общественото мнение, оповестени вчера, повечето граждани на Молдова са против обединение с Румъния. Само около една трета от населението на Молдова подкрепя идеята за обединение с Румъния, показват резултатите от анкета на изследователския център CBS-Research по поръчка на Института за обществена политика на Молдова.

Тази година парламентите на Молдова и Румъния проведоха за първи път съвместно заседание, а правителствата на двете страни са се срещали многократно. Създадени са съвместни комисии и работни групи в много области.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html