неделя, 5 май 2024 г.

Природният газ от днес е с почти 19% по-скъп

 

СНИМКА: ANTENI.INFO

Природният газ от днес е с почти 19% по-скъп, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това означава, че природният газ за този месец поскъпва с 18,76 процента в сравнение с ноемврийската цена от 123,01 лв./MWh.

КЕВР утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около една 27 процента от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжни процедури „Булгаргаз“ е сключил и два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци на природен газ от региона.

Необходимото количество за м. декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на „Газов Хъб Балкан“, след проведен търг „тип аукцион“. Освен това „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс и количества природен газ от добив от подземното газохранилище (ПГХ) „Чирен“, допълват от КЕВР.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html