понеделник, 29 април 2024 г.

Замразяването на 7,5 млрд. евро фондове за Унгария препоръча ЕК

СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

Европейската комисия (ЕК) оставя в сила предложението си за орязване с 65 на сто на парите от еврофондовете по три кохезионни програми за Унгария. Става дума за 7,5 милиарда евро. Страните-членки трябва да гласуват предложението до 19 декември, като за да бъде прието, е необходимо квалифицирано мнозинство.

Комисията се мотивира с това, че макар властите в страната да са предприели определени стъпки, все още съществува заплаха за бюджета на ЕС. Според нея, макар редица реформи да са извършени или да се провеждат в момента, Унгария не е успяла да приложи както трябва основните аспекти на необходимите 17 мерки, договорени според обвързващия механизъм, до крайния срок, който изтече на 19 ноември. Става дума най-вече за новосъздадения Орган за интегритет и процедурата за съдебен преглед на прокурорските решения.

Същевременно Еврокомисията реши да подкрепи националния план за възстановяване и устойчивост на Унгария, тъй като, според нея, в него са включени съществени мерки за независимост на съдебната система и защитата на европейския бюджет. Условието обаче е пълно и ефективно прилагане на исканите мерки.

Затова Комисията предлага по него да не се правят никакви плащания, докато не бъдат изцяло и безусловно изпълнени необходимите 27 т. нар. „супер мерки“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html