петък, 29 март 2024 г.

Отпускат още 44 млн. лв. за училищни автобуси

СНИМКА: БНР

Служебният кабинет реши да отпусне 44 млн. лева допълнително за закупуване на училищни автобуси, съобщи БНР. Към момента в министерството на образованието са постъпили заявки за 689 автобуса, но закупените през годината са само само 34. С допълнителните средства ще могат да се предоставят подходящи превозни средства на общини и училища, които спешно се нуждаят от подкрепа.

С постановление правителството осигури и близо 700 хиляди лева за компенсации на семейства на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. Средствата компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата от 15 септември до 31 октомври тази година, в София средства ще получат близо 2 хиляди родители, в Пловдив компенсациите са за осем деца.

Над 11 милиона лева получава и образователното министерство по програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната. Финансовата подкрепа ще бъде разпределена между 33 общини.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html