събота, 4 май 2024 г.

Стокообменът ни със Северна Македония за 2022 г. ще надхвърли 1 млд. евро

В края на октомври най-после започна изграждането на източния край на жп линията от Коридор №8 към България.
СНИМКА: БГНЕС

Бизнес форум между представители на бизнеса от България и Република Северна Македония, договорен по време на срещата на външните министри на двете държави в рамките на българското председателство на Централно европейската инициатива, ще се състои в началото на декември в Скопие, съобщава БТА.

Данните за стокообмена между България и Република Северна Македония показват, че през 2022 г. той ще надхвърли 1 млрд. евро, стана ясно от думите на българския премиер Гълъб Донев, по време на началото на строителните работи на железопътна част на Коридор 8, участък Куманово-Беляковце-Крива Паланка в края на октомври.

Данните от Държавния статистически институт на съседната страна показват, че през 2021 г. стокообменът между двете страни е достигнал 747 млн. евро, а само за първите 8 месеца на 2022 г. двустранната търговия възлиза на 711 млн. евро. Тъкмо това дава основание да се очаква тази година да приключи с рекордно висок стокообмен. В момента България е пети търговски партньор на Северна Македония след Германия, Великобритания, Гърция и Сърбия.

От общо 13 функциониращи банки в страната, три са българска собственост. Български инвестиции има и в застрахователната сфера. От пет години концесионер на оловно-цинковите находища в Злетово и Тораница чрез „Булмак 2016“ е фирма българска собственост е и единственият в Северна Македония завод за рециклиране на хартия в гр. Кочани, като инвестицията в него надхвърля 10 млн. евро.

В страната има няколко български софтуерни компании, български дружества заемат значителен дял от енергийния сектор на страната, функционират и множество дистрибуторски, търговски и различни други фирми българска собственост в сферата на строителството, вноса и продажбата на строителни материали.

За 2021 г. вносът на електроенергия от България в Северна Македония възлиза на 85,8 млн. евро, а за първите 8 месеца на 2022 г. импортът на български ток е на стойност 132.5 млн. евро.

От своя страна Северна Македония е традиционен износител на плодове и зеленчуци за България. У нас тя присъства с 16 обекта на търговска верига. Почти цялото количество добита оловно-цинкова и медна руда в съседната се изнася за преработка в български комбинати за цветни метали.

Структурата на стокообмена и механизмът на обвързване на двете икономики дават основание да се смята, че при увеличаване на инфраструктурната свързаност между София и Скопие – изграждането на ж.п. линията, пътища и ГКПП, има потенциал обемът на търговията и бизнес инициативите да се удвоят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html