петък, 3 май 2024 г.

ЕК предлага по-строги мерки за намаляване на отпадъците от опаковки

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

До края на седмицата се очаква Еврокомисията на предложи нови мерки за намаляване на отпадъците от опаковки в страните от Общността, включително нови цели за дела на рециклируемост на пластмасовите бутилки, за повторното използване на чаши за еднократна употреба и на опаковки, използвани за онлайн доставки, съобщи Ройтерс.

Преразглеждането на Директивата на ЕС за опаковките и отпадъците от опаковки ще се стреми към постигане на целта до 2030 г. всички опаковки да могат да се използват повторно или да се рециклират. Очаква се това да допринесе за намаляване на въглеродния отпечатък на Съюза, който до 2050 г. трябва да бъде сведен до нула. В работен вариант на предложенията е записано, че около 40 на сто от пластмасата и половината от хартията, използвани в ЕС, са били за опаковане на различни продукти и стоки. Опаковките представляват 36 на сто от твърдите битови отпадъци в общността. Като цяло се запазва целите за степен на рециклиране от последната актуализация на директивата през 2018 г.: 65 на сто до 2025 г. и 70 на сто до 2030 г.

Въвеждат се обаче нови цели за степента на рециклиране в различните пластмасови опаковки, според черновата на ЕК. За 2030 г. те ще бъдат 30 на сто за пластмасови бутилки и за опаковки за храни, направени от полиетилен терефталат (ПЕТ), за тези, които не са направени от ПЕТ целта е 10 на сто, а за другите пластмасови опаковки – 35 на сто. До 2040 г. тези цели за степен на рециклиране трябва да нараснат до 50 на сто за опаковките за храни и до 65 на сто за различни други опаковки, включително бутилките за напитки.

Проектопредложенията също така поставят цели за повторна употреба на опаковки за 2030 г. и 2040 г. За чашите за еднократна употреба те са съответно 20 и 80 на сто, а за опаковките за бира и безалкохолни напитки – 10 и 25 на сто. За опаковките, използвани за онлайн доставки на нехранителни стоки, целта за рециклируемост е 10 на сто към 2030 г. и 50 на сто десетилетие по-късно. Компаниите, използващи такива опаковки, ще трябва да изградят системи, за да осигурят повторната употреба на материалите, от които са изградени.

Предложението, което вероятно ще бъде представено в сряда, ще се нуждае от одобрение от Европейския парламент и Европейския съвет, както и от представители на 27-те страни членки, за да влезе в сила.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html