петък, 3 май 2024 г.

Нидерландия изкупува ферми с високи емисии

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Нидерландското правителство предложи пакет от мерки, насочени към разрешаване на дългогодишен конфликт с фермерите в страната относно емисиите на азотни съединения, съобщи ДПА. Пакетът включва предложения за изкупуване на животновъдни ферми с високи нива на емисии. Първоначално покупката ще бъде доброволна, но не е изключено да се стигне и до принудителни сделки.

Емисиите на азотни съединения в близост до защитени зони са надвишавали ограниченията от години, като амонякът от животновъдните ферми е основният замърсител. След съдебно решение правителството се ангажира да намали наполовина азотните емисии до 2030 г. Според собствени изчисления това може да доведе до фалит на 30% от животновъдните ферми в страна, която е един от големите износители на селскостопанска продукция в света.

Фермерите протестират срещу плановете, като често блокират магистрали, палят пожари и изхвърлят тор и азбест по пътищата. Складовете на супермаркетите биват блокирани, а политиците – заплашвани. Решението на съда също доведе до спиране на големи строителни проекти за ограничаване на емисиите на азотни съединения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html