четвъртък, 2 май 2024 г.

Вл. Владимиров: Проблемите между София и Скопие са резултат от руска хибридна атака

Последната провокация бе стрелбата срещу българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид.
СНИМКА: БГНЕС

„Проблемите между двете държави ( България и Северна Македония – б. р.) в последните няколко години, от ветото насам, не са дирижирани от София, а те имат много по-дълбок характер. Това е руска хибридна операция, чиято цел е създаване на проблеми в южния и източния фланг на НАТО и ЕС“, смята международният наблюдател Владимир Владимиров в ефира на БНР. „Цялата пропаганда срещу България, всички медии, които в Македония са носители на говора на омразата срещу България, са собственост на близкия до Виктор Орбан медиен холдинг“, припомня той.

Според Владимиров проблемите с двата клуба на българи от Северна Македония ще спират Северна Македония по нейния европейски път. „Не съм сигурен дали целите на един културен клуб са да създава напрежение или да създава връзки между двете държави. Нека да разделяме инициативите, които търсят сближаване, и тези, които са създадени с цел да няма приятелство между България и Северна Македония. И в случая в Охрид, и в случая в Битоля правят впечатление няколко неща. Първото е, че имената на клубовете са избрани по начин, по който със сигурност да създават напрежение. Хората, които отвориха тези клубове, всички до един са бивши активисти на ВМРО-ДПМН – партията в Северна Македония, която е на най-антибългарски позиции, и това е партията, която най-силно реагира срещу отварянето на тези клубове. За мен това изглежда като една немного добре направена театрална постановка, на която за съжаление България и българското общество реагират очаквано негативно. Смятам, че е важно да се знаят подробностите“, предупреди Владимиров.

Заради всичко това анализаторът призова да не се реагира толкова остро, преди да се знае цялата информация. Според него за тези клубове спокойно може да се избере приемливо име, защото там са родени десетки видни личности, свързани с културата и в двете държави. „Може да се избере име, което би ни свързало в наши дни“, категоричен е Владимиров. По думите му, тези два клуба, срещу които имаше нападения, ще продължат да генерират подобен тип събития. „Ще правят един негативен фон във взаимоотношенията между двете държави“, добави

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html