петък, 3 май 2024 г.

ФИФА подгони сръбската федерация за знаме свързано с Косово

СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

ФИФА откри дисциплинарно производство срещу сръбската футболна федерация, след като отборът окачи противоречиво знаме, изобразяващо Косово в съблекалнята си преди загубата от Бразилия на Световното първенство, предава АФП, цитирана от БНР.

Косовската футболна федерация (ФФК) подаде жалба до управителния орган, след като снимки показаха версия на сръбското знаме с карта, включваща Косово като част от страната и придружена с лозунга „Няма да има капитулация“. Областта, бивша югославска провинция с албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград отказва да признае.

Дисциплинарната комисия на ФИФА откри производство срещу футболната асоциация на Сърбия заради флаг, изложен в тяхната съблекалня по повод мача от Световната купа на ФИФА Бразилия срещу Сърбия, изигран на 24 ноември“, се казва в изявление на ФИФА. Дисциплинарният кодекс на ФИФА забранява „офанзивно поведение и нарушаване на принципите на честната игра“ и „използване на спортно събитие за демонстрации от неспортен характер“.

Подобен шовинистичен акт няма място на спортни събития и още по-малко в заведения, където се провежда най-голямото световно футболно събитие“, се казва в изявление на ФФК. „Неприемливо е този акт да бъде подминат с мълчание и ние настойчиво изискваме ФИФА да прилага стриктно правилата си и да накаже сръбската футболна федерация за този агресивен акт, противоречащ на ценностите, които футболът предава“, се казва в съобщението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html