петък, 3 май 2024 г.

Оставането ни извън Шенген носи поне 120 млн. евро загуби на транспортните фирми

СНИМКА: БГНЕС

Оставането ни извън Шенген носи около 120-150 млн. евро загуби на транспортните фирми от преминаването само на румънската граница. Половината от тях се акумулират от българските превозвачи, посочи членът на управителния съвет на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) Димитър Димитров, цитиран от БТА.

На форум, проведен в Букурещ, Лаура Флореа, която е представител на форума на Румънските бизнес лидери (Romanian Business Leaders), даде пример с компания, оперираща с тежкотоварни автомобили, като посочи, че те често чакат около 10 часа на унгарската граница и че ако Румъния бъде приета в Шенген, то това би довело до намаляването на разходите за гориво на съответната компания с около 25 процента. Финансовият министър на Румъния Адриан Къчу, който пресметна, че влизането на северната ни съседка в Шенген ще добави към ръста на икономиката около 0,5 процентни пункта.

Членът на управителния съвет на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) Димитър Димитров посочи, че често на румънската граница, която е основна за износа ни към ЕС, тежкотоварните автомобили на българските и международните компании изчакват граничния контрол между 10 и 12 часа. В някои пикови моменти през лятото се стига дори до забавяне от близо 48 часа.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев допълни, че в момента проверките отнемат около 5 часа, като по думите на Димитров това е така, защото в ЕС започва да се усеща икономическото забавяне. Арабаджиев отбеляза, че ако отпадне и контролът на румъно-унгарската граница, то българските превозвачи биха спестявали средно по 15 часа на курс към Западна Европа.

От данни, представени от двамата български браншовици от транспорта, става ясно, че всеки час, прекаран на границата, коства около 10 евро, като в това влиза гориво, заплата и осигуровки на шофьорите, застраховки, такси и други разходи. Димитров посочи, цитирайки данни на Агенция „Митници“, че само през вчерашния ден през Дунав мост при Русе страната са напуснали близо 1700 камиона (1665 по официални данни – бел. авт.).

От официалната митническа статистика се вижда, че в обратната посока, на влизане в България, са обработени 1122 камиона. На „Дунав мост 2“ при Видин товаропотокът възлиза на 839 товарни автомобила само за вчерашния ден. На границата с другата съседна държава от ЕС – Гърция, на Кулата са обработени общо 2153 товарни автомобила.

В Шенгенското пространство влизат всички страни на ЕС без Хърватия, Румъния, България, Кипър и Ирландия. В зоната попадат и държави, които не са членки на ЕС – Швейцария, Норвегия и Исландия. На 8 декември се очаква Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС да гласува по приемането на Хърватия, България и Румъния, като за Загреб перспективите изглеждат по-стабилни. По-сериозни резерви към кандидатурите на София и Букурещ, освен Австрия, към този момент изразяват представители на Нидерландия и Швеция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html