петък, 3 май 2024 г.

Илин Димитров за сагата „Мъск в България“: Нямаше как да не отиграя вдигнатата топка

„Като министър на туризма нямаше как да не отиграя вдигнатата топка. Реално погледнато, с два поста и един туит не сме слизали от всички водещи заглавия и това струва нула лева на министерството“. Това коментира пред Блумбърг ТВ България министърът на туризма Илин Димитров.

„Това изцяло кореспондира с нашата кампания за реклама и популяризиране на България. За 2023 г. сме заложили в бюджета да ни посетят 300 блогъри, влогъри и журналисти. Трябва да се дигитализираме и да влезем в телефоните на хората“, каза още Димитров.

Министерството на туризма действително е изпратило официална покана към Мъск, както и към създателите на играта Elden Ring за провеждане на косплей фестивал в региона, потвърди служебният министър.

Министерството ще продължава да инвестира в реклама на сектора чрез социални мрежи, а в момента се подготвя и новата стратегия за 2023 г., която трябва да включва повече B2B срещи в други държави. България трябва да стане и партньор на световните туристически изложения, в които участва, тъй като това дава много повече възможности. Страната вече е партньор на изложението в Полша и е изпратила заявки за това за Берлин и Лондон, но ще трябва да отдели сериозни средства, каза Димитров.

Той допълни, че България изостава значително от бюджетите за реклама на съседните Гърция и Турция, които харчат съответно 250 млн. и 430 млн. евро. „Ние имаме 18 млн. лева за реклама – от тях 6-8 млн. отиват за изложения и ние оставаме с 10-12 млн., което реално е нищо“, категоричен бе Димитров.

Заради голямото разнообразие на природни и културни забележителности в България е трудно да се избере един фокус за реклама и развитие. Преди да се инвестира в даден регион, трябва да се провери какво може да поеме наличната там туристическа инфраструктура. Освен зимния и морски туризъм, трябва да се наблегне и на целогодишните културно-историческите маршрути като спа и винен туризъм, допълни служебният министър на туризма.

Очакваме рекорден зимен сезон с между 5%-15% повече турист, каза още Димитров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html