четвъртък, 18 април 2024 г.

Хърватският премиер показа газовия терминал на о-в Кърк на гости от Австрия и Бавария

СНИМКА: EC.EUROPA.EU

Хърватският премиер Андрей Пленкович, с австрийския канцлер Карл Нехамер и премиера на германската провинция Бавария Маркус Зьодер посетиха терминала за втечнен природен газ в Омишал, на остров Кърк, съобщи сайтът на HRT, цитиран от БТА. Министър-председателят на най-новата страна в ЕС ги запозна със стратегическите решения на парламента от август за разширяване на капацитета на терминала. Домакините от терминала за втечнен газ запознаха гостите с работата на терминала, процесите на доставка на втечнен газ, както и по-нататъшното транспортиране от терминала към вътрешността. Гостите се запознаха и със стратегическите решения на парламента за повишаване на капацитета на LNG терминала на Кърк.

Общата инвестиция е 180 млн. евро, от които 25 млн. евро са планирани за увеличаване на капацитета на терминала, а 155 милиона – за разширяване на газопроводната мрежа към Босилево. За финансирането ще се използват максимално средства от европейски фондове.

Ние сме днес тук и за да направим съвместно изявление, което представлява формално начало на сътрудничеството между Австрия, Бавария и Хърватия и то в енергиен политически контекст, заедно с управителното тяло, в което участват и представителите на съответните власти, които ще подготвят и по-нататъшните общи действия в областта на енергийното сътрудничество, изграждането на канали за (внос на) втечнен газ и възможността за увеличаване на капацитета“, каза Пленкович. Той подчерта, че през изминалата година парламентът е взел решение настоящият капацитет на терминала да бъде повишен от 2,9 милиарда кубика на 6,1 милиарда кубика. По този начин той ще може да се приеме повече от двойно количество газ, отколкото са общите нужди на хърватските домакинства, икономиката и индустриите.

„В първия мандат на правителството ние завършихме 40-годишния дебат в енергийните кръгове за това нужен ли ни е или не ни е нужен терминал за втечнен природен газ на о. Кърк. За реализацията на този проект получихме преди няколко години 101 милиарда евро от европейски фондове“, добави Пленкович.

Той допълни, че ако Хърватия действа егоистично, то тогава би имала достатъчно газ. „Нашето желание е в духа на европейската солидарност и променените условия газопроводите и нефтопроводите, които Хърватия има, да бъдат полезни и за съседните държави“, каза още премиерът на Хърватия Андрей Пленкович.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html