събота, 4 май 2024 г.

„Възраждане“ иска темата за посегателствата срещу български клубове да се разгледа на най-високо ниво в ЕС

Снимка: БГНЕС

„Възраждане“ призова българското правителство да постави въпроса за посегателствата срещу български клубове в Република Северна Македония на най-високо ниво за обсъждане в Европейския съюз, защото атаката с огнестрелно оръжие срещу българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид не е атака срещу България, а срещу ЕС, а може би в някакъв смисъл и атака срещу НАТО. Това поиска председателят на парламентарната група и на партията Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна.

Той отбеляза, че вчера в РСМ е било извършено петото поред „покушение срещу представители на българските клубове“ за последните четири месеца. „Това покушение този път обаче беше изключително сериозно, защото става въпрос за стрелба срещу българския клуб в Охрид и за непрекъсната ескалация в отношението на определени кръгове към българската общност в нашата съседна и съюзна държава Северна Македония“, посочи Костадинов. „Ако не предприемем твърди действия, провокациите ще стават още по-силни и рано или късно може да се стигне до жертви“, смята той.

Според Костадинов, ако правителството на РСМ не предприеме действия за озаптяване на всички тези антибългарски провокации, те не просто ще продължат, а ще се задълбочат. „Ето защо ние настояваме въпросът между България и Македония да бъде изведен от двустранното партньорство и сътрудничество, което така или иначе не върви добре“, каза той. „Ето защо настояваме България спешно, още днес, да поиска от Жозеп Борел – върховният представител на ЕС по външната политика, да свика спешно Съвета по външните работи на ЕС“, добави председателят на „Възраждане“.

„Тук в тази зала преди пет месеца беше извършено едно много крупно национално предателство с вдигането на ветото на преговорния процес със Северна Македония“, коментира Костадинов. „Тогава от тази трибуна представителите на партиите, които подписахте с вота си това национално предателство, ни убеждавахте, че нашият национален интерес е гарантиран и че има кой да ни защити, защото вече не бил въпросът двустранен, а бил европейски“, посочи той. Затова Костадинов каза, че трябва да поставят въпроса, включително и пред френския президент Макрон.

„Ние тук тогава предупреждавахме, че ако не се изпълнят българските условия преди началото на преговорния процес, ще има поредица от провокации срещу българските граждани в Македония и това, за съжаление, се случи“, заяви председателят на „Възраждане“. „Евроатлантическото лицемерие в парламента тогава надделя, сега мълчи“, заключи той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html