петък, 26 април 2024 г.

Вежди Рашидов: Усещането за държава и сигурност отсъства

Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов заяви, че усещането за държава, за власт, сигурност и активност в България отсъства. Това каза той на кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“ , организирана от Института по пътна безопасност, заедно с Българския Червен кръст, Съюза на българските автомобилисти и с подкрепата на прокуратурата.

На форума присъстват главният прокурор Иван Гешев и неговите заместници, представители на МВР, на местната власт, отговорни институции, на неправителствения сектор и други.

Рашидов отбеляза, че на събитието днес не присъстват министри, като добави, че не трябва да се води война между институциите. „Крайно време е да се огледаме, да си направим функционираща, а не воюваща държава, защото няма да има край „войната по пътищата“ и не само“, каза още Рашидов. Той отчете, че жертвите вследствие на катастрофи са повече, отколкото във военен конфликт.

Форумът беше открит от Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност. Той каза, че на събитието не присъстват президентът, министър-председателят, министри, а има експерти и представители на агенции. Милчев отбеляза, че ангажиментът за справяне с жертвите по пътищата е на изпълнителната власт, а днес тук са само законодателната и съдебната власт.

По думите на Милчев министри от кабинета е трябвало да присъстват, имало е писмено потвърждение, но според него има разпореждане да не дойдат, защото на събитието ще бъде главният прокурор. „Тази война между институциите, която се води, не е войната, която трябва да проведем на пътя“, добави Милчев.

По данни, изнесени на форума, жертвите вследствие на катастрофи от януари 2019 до октомври 2022 г. са 2072 души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html